Malinca Verwiel maakt iedereen playful

Malinca Verwiel is creatief directeur van Humor in Bedrijf. Zij is opgeleid als theaterdocent en kleinkunst-docent en heeft zo’n duizend leerlingen besmet met het cabaretvirus, daarnaast heeft ze meer dan 30 beginnende cabaretiers aan een bloeiende carrière geholpen, o.a. Claudia de Breij en Leon van der Zanden. Ze is Cum Laude afgestudeerd op haar scriptie: “Hoe maak je een komedie tragisch en hoe maak je een tragedie komisch?”. Is in 1999 officieel benoemd als kleinkunst-docent door Ruut Weissman (Amsterdams Kleinkunstacademie). Bovendien werkte ze 4 jaar voor het Amsterdams Kleinkunst Festival en begeleidde ze de tournee van het Concours om de Wim Sonneveld-prijs. Ze is ook speakercoach voor pitches, TED-talks, seminars en boekpresentaties. Malinca maakt iedereen playful en weet ook nog op een liefdevolle manier de vinger op de zere plek te leggen. Haar roots liggen zowel in grappigste provincie van Nederland, Brabant, als in de meest serieuze provincie van Nederland, Gelderland.
Claudia de Breij Cabaretier
De manier waarop Malinca het talent in mensen boven kan halen, zowel in groepen als bij individuele regie, heeft mij heel erg geholpen met het overwinnen van de eerste schaamte en geremdheid om dat podium gewoon op te gaan. Tekstschrijven, performen, leren waar je kracht en waar je zwakte zit, allemaal onontbeerlijk om dit vak te leren
Leon van der Zanden Cabaretier
Malinca heeft mij geholpen mijn eigen basis in het theater te vinden. Dit deed zij vanuit haar onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar de magie van het creëren. En daar zit ik nu ook mee opgescheept.
Harry Glotzbach Comedian

Ik heb onlangs de eer gehad om een theateravondje Creatifs, geregisseert door Malinca Verwiel, te presenteren. Wat een energie, wat een theatraliteit en wat een originaliteit zit er in deze jonge groep theatermakers. Het was fantastisch om hier deel van uit te mogen maken en bovenal een grote theatrale inspiratiebron voor mijzelf.

Dolf Jansen Cabaretier

Als je het mij zou vragen is Malinca Verwiel eigenwijs op precies de goede manier: ze weet wat ze wil en en laat jou zien wat jij kan; ze is gedreven, enthousiast, prettig-gek en eigenwijs dus. Maar waarom zou je het mij vragen…?!

Tom Sligting Comedian

Malinca werkt als een soort creatieve katalysator. Je moet zelf met de input komen. Al snel blijft dan het pure over. Dan weet ze dat ook nog in een vorm te gieten zo dat het lekker loopt. Dat is precies wat een regisseur moet doen.

Marieke Griffioen Trainingsbureau van Harte Lingsma Management en Organisatie BV.
Met een frisse en verwonderde blik kijkt en spiegelt Malinca naar het (non-verbale) gedrag van mensen om zo bewustzijn op eigen gedrag en profilering en het effect ervan op omgeving te vergroten op een speelse niet oordelende en grappige wijze. Luchtige diepgang met een twist. Malinca denkt mee vanuit haar theaterperspectief en biedt een fris en eigenwijs alternatief voor de traditionele trainingsacteur met rollenspelen. Echt en effectief.

Wat is haar drive?

Malinca Verwiel is founder van Humor in Bedrijf. Ze ziet cabaret, kleinkunst, comedy & humor als een manier van leven.
‘ Mijn drijfveer om cabaretiers te regisseren, cabaret-lessen te geven en keynotes over humor te geven is ontstaan uit mijn jeugd waar de humor uit nood geboren is in een familie van vechters, slachtoffers en drama-queens. Het voelde alsof ik een toeschouwer was van een slecht geschreven Grieks drama. Er was bij ons thuis altijd zóveel spanning. Mijn reden om humor te gebruiken was omdat ik van die spanning af wilde. Ik voelde de onstuitbare behoefte aan iets lichts, iets vrolijks en aan meer lucht. Humor was hier dus niet het doel, maar een manier om de spanning te breken.’

Opleiding

1977-1982: Middelbare school, Liemers College Zevenaar, Nederland, Havo-diploma, Niveau: HBO.
1985-1990: ArtEZ Theaterschool Kampen, Nederland, Bachelor, afgestudeerd als docent drama.
2000-2001: Afgeronde opleiding als gecertificeerde documentairemaker bij Bromet & Dochters.
2019: Geregistreerd als docent bij het CRKBO (BTW-vrij).
2019: Erkenning als trainer NOBTRA® (T-N).
2019: Certificaat High Impact Leadership Cambridge University.

Competenties

Organiseren ➹ Lesgeven ➹ Coachen ➹ Optreden ➹ Zingen ➹ Tekstschrijven ➹Ontwikkelen van cursussen en programma’s ➹ Verkopen ➹Neus voor trends ➹ Creatief denken ➹ De kunst van het verleiden van het publiek ➹ Ontdekken en regisseren van talent ➹ Sportief ➹ Creëren van een veilige omgeving ➹ Stress-bestendig ➹ Empathisch ➹ Open ➹ Grappig ➹ Goede luisteraar.

Technische vaardigheden

➹Bouwen van huizen en websites ➹ Learndash E-learning ➹ Udemy E-learning ➹ Monteren van filmpjes in Final Cut Pro ➹ Adwords ➹ WordPress ➹ Active Campaign ➹ Woocommerce ➹ Canva ➹ Google Calendar ➹ Google Docs.

Docent Cabaret & Comedy

1990-tot nu: Buitenkunst, Inspiration Company, Kunstweb Amsterdam, ROC Amsterdam, Korenhuis Den Haag, International & Cultureel Centrum Universiteit Utrecht, Cultuurcentrum VU Griffioen en Huis van Puck.
In 1999 officieel benoemd tot cabaret/comedy/kleinkunst-docent door Ruut Weissman (Artistiek direkteur Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie).
1999; Mentor van Jessica Borst in haar ontwikkeling tot cabaret-regisseur (Sara Kroos, Brigitte Kaandorp, Pieter Derks, Dolf Jansen).

Muziektheater

1992: Muziektheater geschreven en geregisseerd ter gelegenheid van de opening van Parnassos: Parnassos, verblijfplaats der muzen, met 12 kleinkunstmuzen en orkest olv Johan Roosen.
1993: Muziektheater geregisseerd en gecomponeerd met de theaterdocenten van Parnassos: De Kleine Zeemeermin van Judith Herzberg en orkest olv Johan Roosen.

Regie

1995-tot nu: Oprichting eigen bedrijf als cabaretregisseur: Claudia de Breij (2 shows), Leon van der Zanden (2 shows), Vreemd Apparaatje (2 shows), Reijn en Goed (2 shows), Jeroen Pater, Twee Vliegen, Berry Lussenburg (3 shows), Thijs Goverde (2 shows) en Tom Sligting (2 shows), Dorine Wiersma, Bernhard Christiansen, Rob Janze, Nynka Delcour, Irene van der Aart, Philip Walkate, Jose Schuringa, Jules Keeris, Sanjeevani Hendriks, Eric Warmerdam, Nicole Dooper, Mirte van Gent, Pascal Weeda, Judika Lessmann, Marijke Meems, Guido de Rooij, Robin Pelgrim, Francois Beckers, Maarten Willemse, Joanne van den Born, Gea de Vries, Claar van der Does, Marleen Bekker, Gaston Dorren, Aniek Stokkers, Marinke Flapper, Stan Russell, Frank Deuring, Frederique Arnold, Martijn van Opdorp, Jorien Habing, Sanneke van der Meulen, Renie Bahlman, Josien Kragt, Vincent Groos, Lotje Opdam, Mariska Vollering, Remco Koffijberg, Pien Ankerman, Marihuela Belt, Reinoud van Rooij, Herbert Beltman, Simon Groen, Juanita Coble, Jasper van Veen, Madelon Meester, Ralph Sigmund, Youetta Visser en Satprem van Huyck.

Organisatie & regie

1997-2001: Coördinator van het concours om de Wim Sonneveldprijs bij St. Amsterdams Kleinkunst Festival. En coach voor de kandidaten tijdens de landelijke try out tournee.

Organisatie & regie

2000: Oprichting en artistieke leiding van Stichting Creating Talent met het project ‘Een kijkje in de keuken van het vak cabaretier’. Het publiek kon na de voorstelling vragen stellen aan de cabaretiers onder begeleiding van een bekende presentator, waaronder: Kick van der Veer, Dolf Jansen, Sanne Wallis de Vries, Jacques Klöters, Hetty Heijting.
2003-2014: Oprichting, organisatie en regie van De Kip, Kleinkunstopleiding On Tour. Individuele kleinkunstenaars ontwikkelen zich in een groep, gevolgd door een tournee langs 8 theaters.

Bedrijfstheater

2003- tot nu: Eigenaar en oprichter van Humor in Bedrijf. https://humorinbedrijf.nl
Interactieve shows, workshops, e-learning humor en humor-coaching voor bedrijven.

Docent & Coach Roc

2006-2007: Docent/coach bij Roc Amsterdam Zorg & Welzijn SPD (Opleiding tot Pedagogisch Medewerker: kinderopvang, onderwijsassistent en jeugdzorg).

Faculteitslid

2010-tot nu: Speakers Academy is een prestigieus instituut voor professionele sprekers..

Oprichter Creatifs.biz

2012-2015: Talentontwikkeling in theater, bedrijf film & tv (voorheen: De Kip).

Jurylid

2000-tot nu: Amsterdams Kleinkunst Festival, Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival, Amsterdams Studenten Cabaret Festival, Cameretten, Groninger Studenten Cabaret Festival, Utrechts Kleinkunst Festival, Utrechts Cabaret Festival, Puck’s Talent Cabaret.

Vrijwilliger

1985-1990: Loesje is een organisatie die grappige en inspirerende one-liners maakt.
2015-2017: Jeugd-coach Humanitas. Humanitas is een non-profit organisatie die mensen ondersteund, die om verschillende redenen, tijdelijk hulp nodig hebben.
2019-tot nu: Challenge Day Nederland is een organisatie met een eendaags programma op scholen om leerlingen met elkaar te verbinden en hen te laten zien dat we meer overeenkomsten dan verschillen hebben. Het resultaat is meer compassie en openheid en het stimuleert mensen om een rolmodel te zijn. https://www.challengedaynederland.nl

Cabaret & Comedy-coach

2012-tot nu: Amsterdams Studenten Cabaret Festival
2012-tot nu: now: Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival
2017-tot nu: Puck’s Talent Cabaret

Humor-coach

2018-tot nu: Ik adviseer managers/leidinggevenden hoe ze hun medewerkers met meer humor kunnen aansturen (minder serieus, relaxed & spontaner).
2019-tot nu: Humor Coach bij de KRO_NCRV. Ik geef advies over hoe je van drama comedy maakt en hoe je van een comedy meer drama maakt.

Speaker & Pitchcoach

2019-nu: Stichting de Nationale Denktank
gaat elk jaar een maatschappelijk probleem te lijf in met als doel de Nederlandse samenleving met vernieuwende ideeën vooruit te helpen. Dat doen ze elk jaar met twintig jonge academici vanuit verschillende studieachtergronden die na 4 maanden onderzoek een pitch mogen houden in het Compagnietheater te Amsterdam.

Persoonlijke ontwikkeling

2018: Ik ben een bewonderaar van Tony Robbins en zijn shows en heb zijn programma ‘Unleash the Power Within’ in San Jose gedaan.

Hobby’s

Theatersport, salsadansen, hardlopen, Volvo uit ’64, honden, natuur, duurzaam verbouwen huis en pipowagen, verhuur B&B.

Internationaal

2010-2011: Gecertificeerd als Speaking Circles Facilitator.
Speaking Circles is een methode om authentiek te spreken in het openbaar en verbinding te krijgen met je toehoorders. Het gaat over zichtbaar zijn. Deze methodiek is voor iedereen die in zijn werk met kleine en/of grotere groepen mensen communiceert. Speaking Circles is ontwikkeld door de Amerikaan Lee Glickstein en wordt over de hele wereld gegeven.
2017- tot nu: Lid van de Happy Startup School Brighton, organisatie voor startups met een purpose. Ze organiseren Summercamp, internationale retraites, masterclasses, e-learning, webinars en bieden mentorship aan.
2018-2019: Afgeronde trainingen: Be the Change, Why Have You Come To Earth, Leadership & Influence van Rich en Yvonne Dutra – St. John (oprichters Challenge Day) bij Awacon.
2019- tot nu: Ontwikkeling en lancering van een e-learning Humor: ‘How to use more humour in your life and work’ on Udemy.

Wat kost zo'n geintje?

Flyer Humor in Bedrijf

Ben je op zoek naar onze prijzen? Download dan onze flyer.